no6t
no6t / dariknews.archive
За пети път в края на миналата седмица плевенският Медицински университет участва в Европейската нощ на учените. Събитието тази година беше отбелязано с поредица мероприятия, които преминаха под мотото „Спортът - най-доброто срещу ежедневието на стреса“.

no6t
dariknews.archive

При откриването на Европейската нощ на учените, което се състоя в Спортния център  в Медицинския университет, ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов подчерта, че провеждането на събитието вече за пети път, не е случайно.

no6t
dariknews.archive

Той добави големите промени, направени през последните години в МУ-Плевен:
„В инфраструктурата на университета се направиха не малко промени в областта на спорта и искам да обещая пред вас, че предстоят още повече инвестиции в тази посока. За да просперира едно общество са важни две големи и дългосрочни инвестиции – в образованието, и в науката.
Ректорът на МУ-Плевен добави към триъгълника на знанието, залегнал в директивите на ЕС и четвърти компонент – спортът:
„Не случайно в европейските директиви е залегнал така нареченият Триъгълник на знанието – Наука, образоване и иновации. Аз обаче ще добавя и още един съществен компонент – спорта. Спортът обединява и вдъхновява. За него няма бариери, нама граници и религиозни или етнически граници. Спортът е над всичко и не случайно е избрано мотото на тазгодишната нощ на учените: „Спортът - най-доброто срещу ежедневието на стреса“.

Председателят на Съюза на учените в Плевен проф. Атанас Кирилов припомни историята на „Нощ на учените“ която датира от 2006-та година и Съюзът на учените в България винаги е бил партньор и съорганизатор за България.
„Учените са обикновени хора, които също имат своите нужди и проблеми. Те спортуват, рисуват, имат хобита и за девети пореден път под егидата на „Европейската нощ на учените“ излиза и поредната стихосбирка със стихове на български учени. За пръв път тази година ще бъдат номинирани най-добрите стихотворения от тази стихосбирка“, съобщи той.  

no6t
dariknews.archive

Заедно с представители на академичното ръководство на университетам гост на събитието беше зам.-кметът на Община Плевен, отговарящ за спортните дейности, Иван Кюлджийски. 

no6t
dariknews.archive

mu pleven
dariknews.archive

След откриването, програмата на Европейската нощ на учените продължи в Телекомуникационния ендоскопски център на МУ-Плевен с излъчването на филм, създаден специално по проекта. По-късно гостите имаха възможност да посетят разнообразните презентации на учени, да разгледат фотоизложби, интересни експозиции на учени, свързани със спорта, да участват във викторина, да се запознаят с различни възможности за повишаване на физическата активност, както и да научат повече за движението като средство за лечение и предпазване от различни заболявания.

no6t
dariknews.archive