За 2013-та, опитите за самоубийство в Плевенско са 27
За 2013-та, опитите за самоубийство в Плевенско са 27 / archiv.DarikNews

Поради зачестилите в последно време случаи на самоубийства в страната и особено заради самозапалванията, от Министерството на здравеопазването са изпратили писма до всички Регионални здравни инспекции в страната с искане да се направят предложения за предприемане на действия за ограничаване на явлението. Това съобщи д-р Атанас Гарев - директор на РЗИ-Плевен.

Той каза, че по този повод миналата седмица в РЗИ-Плевен е свикана работна група, след което в понеделник са изработили предложение за конкретни действия и са го изпратили в МЗ.

Д-р Гарев обясни, че става дума за възстановяване на доскоро действалата областна комисия, обществен съвет по психично здраве и уточни, че преди е имало областен съвет, съставен в резултат на действалата тогава програма по психично здраве.

Д-р Ирина Джикова уточни, че на инспекцията основно е отредено координирането на всички дейности, които биха могли да се проведат в областта.

"Това, което можем и сме предложили, е да свикаме отново съвета, да актуализираме неговия състав и съобразно реалностите да включим представители на различни институции - в това число на клиниката по психично здраве, психиатрия и медицинска психология, на центровете за обществена подкрепа, службите за социално подпомагане, Здравната каса, Спешна помощ, полиция", каза д-р Джикова.

Сред мерките, които са от компетентността на РЗИ са обучението и подкрепата на здравни и други специалисти по промоция на психичното здраве. Д-р Джикова каза също, че може да бъде организиран семинар - обучение на общопрактикуващите лекари в помощ на това да обръщат повече внимание на своите пациенти с оглед променената обстановка.

"Предложили сме и семинар за журналисти, които биха могли да бъдат много полезни при една такава ситуация, както и семинар на медицинските специалисти, които работят в училище и би трябвало да се отнасят с нужната сериозност по отношение поведението на детето" допълни д-р Ирина Джикова.

Тя каза още, че в случаи, когато бизнесът или други институции преценят, че за техните служители е необходима среща, лекция или обучение, би могло да бъдат организирани.

Според справка, поискана от д-р Гарев, през 2012 г. опитите за самоубийство в Плевенска област са 190 като 9 от тях са завършили със смърт. За януари и февруари 2013, опитите за самоубийство в областта са 27 и няма случай на фатален изход, докато за същия период през 2012-та, те са 34 с един, завършил със смърт.