Взрив от вирусен хепатит регистрираха в Дома за девойки в Ловеч
Взрив от вирусен хепатит регистрираха в Дома за девойки в Ловеч / netinfo

Взрив от вирусен хепатит е регистриран в Дома за девойки в Ловеч, информират от РИОКОЗ Ловеч. Заболели са четири деца, те са хоспитализирани в Инфекциозно отделение с първоначална диагноза остър хепатит. Изследванията за маркери на хепатит "В" и "С", проведени на 15 февруари в РИОКОЗ, са отрицателни. От инспекцията са разпоредили на директорката на дома да бъдат обхванати всички контактни от Дома за деца "Параскева Нейкова" в Ловеч с профилактичен преглед, както и да се извърши наблюдение и изследвания на урина чрез общопрактикуващите лекари на децата и персонала.

Изследвани са всички контактни от дома - 24 деца и 17 души персонал. Разпоредена е гама-глобулинова профилактика, крайна огнищна и засилена текуща дезинфекция в Дома, преустановяване настаняването на нови деца. От изследванията на персонала няма положителни, информират още от РИОКОЗ. Поради факта, че заболелите посещават две училища на територията на Ловеч, на здравните специалисти там са връчени предписания за противоепидемични мерки на контактните от класовете чрез общопрактикуващите лекари. Разпореден е засилен дезинфекционен режим в двете учебни заведения.

Извършена е инспекция в хранителния блок на дома и не са били установени отклонения от нормативните изисквания - спазва се режим на поддръжка, почистване и дезинфекция на помещенията, инвентара и технологичното оборудване; спазва се необходимият температурен контрол при съхранение на храните; осигурени са достатъчно и подходящи средства за почистване, миене и дезинфекция на работни повърхности, съоръжения и оборудване; осигурена е топла и студена течаща вода; персоналът е с осигурено работно облекло, спазва добра лична хигиена и прилага добри хигиенни практики в работата си. Домът е с добра материално техническа база, технологично обзавеждане и оборудване. Осигурени са достатъчно средства за почистване и дезинфекция на повърхностите и санитарните възли.

От инспекцията твърдят, че за пълна преценка на хигиенното състояние в обекта са взети отривки от работни повърхности, инвентар и технологично оборудване за микробиологично изследване, както и проба от дезинфекционен разтвор за контрол на провежданата дезинфекция в обекта.