Възпитаници на Колорит взеха награди от Лидице-2012
Възпитаници на Колорит взеха награди от Лидице-2012 / dariknews.bg

Осемгодишните Ив-Кристиян Недков и Йоанна Цветанова от арт школа „Колорит" станаха носители на почетни награди от 40-тия международен художествен конкурс „Лидице - 2012" в Чехия.

Световната организация ЮНЕСКО е предложила 40-то издание на престижния международен конкурс да бъде на тема: „ Театър - Кукла -Приказка". Рисунките на двете талантливи плевенски деца са автопортрети с любимите им играчки. Ив-Кристиян се е изобразил с конструирания от него и баща му кораб, а Йоанна - с любимата си кукла. Рисунките са изпълнени с маслени пастели.

Възпитаници на "Колорит" взеха награди от "Лидице2012"
netinfo
 

В това издание на конкурса са взели участие 26 064 творби на деца и младежи от 67 страни от различни континенти. Творбите са в областта на живописта, графиката и скулптурата - метал, керамика, дърво, стъкло, текстил и хартия, както и комбинирани техники, фотография.

Международното жури е селектирало 1434 произведения, които са показани в международната изложба, която е експонирана в голямата галерия на Мемориалния комплекс „Лидице". Конкурсът се провежда под егидата на министерствата на културата и външните работи, на образованието, младежта и спорта, на Комисията за сътрудничество с ЮНЕСКО на Чешката Република.

Ръководителката на школата Майя Ананиева е получила във връзка с получените награди, поздравително писмо от Посланика на Чешката република в България - Негово Превъзходителство Павел Вацек.

Възпитаници на "Колорит" взеха награди от "Лидице2012"
netinfo