ministerski savet
ministerski savet / ministerski savet
Трафикът между Румъния и България ще се улесни и засили чрез строеж на мостове, включително новия мост при Русе-Гюргево, работещи фериботни връзки, нови гранични пунктове, подобряване на условията за навигация по река Дунав и изграждане на инфраструктура. Това обясни премиерът Бойко Борисов след пленарно заседание на българската и румънската делегация в резиденция „Евксиноград“.
 
Двете страни подписаха пет споразумения за сътрудничество, между които договор за аварийна доставка на електричество при евентуални кризи, предоставяне на убежище на бедстващи кораби, както и спогодби в сферата на икономиката и социалните дейности.
 
Борисов открои три проекта, които трябва да се реализират приоритетно. От особена важност е вторият мост на Русе, който да облекчи бизнеса и туризма, обясни той. Вторият проект е Никопол - Турну Мъгуреле, по който е възложено проучване колко би струвало изграждането на мост, жп линия и скоростен път. Магистралата Констанца – Варна – Бургас с дължина 200 километра също е приоритетна, каза още Борисов.
 
„Оптимист съм, че ще станат тези проекти. И тол системата и концесионирането на такива съоръжения ще дадат възможност за инвестиции и тези мостове да се изплащат на база на тол таксите. По тези три проекта има инвестиори. Тези проекти не се бият един с друг, имат инокомическа и търговска логика. Убеден съм, че трети мост ще даде тласък на бизнеса и туризма, ще облекчи транспортните работници”, коментира премиерът Борисов.