Вълшебни звуци - златни медалисти от Световен шампионат по фолклор 2016 г.
Вълшебни звуци - златни медалисти от Световен шампионат по фолклор 2016 г. / dariknews.archive

Певческа група „Вълшебни звуци" при НЧ"Зора -1990г." село Победа, Община Долна Митрополия, отново показа своя професионализъм с отличното си представяне от 100 фолклорни колектива с повече от 2000 изпълнители на Световния шампионат по фолклор "World folk" 2016, провел се от 18 до 28 август в Слънчев бряг. Правото си да се състезава за Голямата награда извоюва след спечелените отличия във Балканския шампионат по фолклор през 2014г. в гр.Хисаря и в Европейския шампионат по фолклор през 2015г. в Слънчев бряг. Така групата попълни своята колекция от награди.

За участието си на открита сцена „Амфитеатър" в гр.Обзор, талантливите изпълнителки от „Вълшебни звуци" под ръководството на Надка Томова, получиха Златен медал и Номинация "Златен Орфей", Диплом за лауреат, Диплом за титла Световен шампион по фолклор за 2016, както и Диплом за почетно представяне и Диплом за съществен принос в съхраняването и развитието на световните традиционни народни изкуства.

Журито на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали - EAFF и Euro Folk Academy, оценяваше участниците по 4 критерия - сложност на изпълнението, качество на изпълнението, визия и сценично поведение.

На официалната церемония по закриването на Шампионата, Специалната награда за визия получи ФВГ „Вълшебни звуци" - с. Победа ,община Долна Митрополия. Президента на ЕАФФ г-н Калоян Николов напомни че, „Фолклорът учи на толерантност и мир" и пожела „Светът да пребъде в мир".

Участието на самодейците от НЧ"Зора -1990г." село Победа в Световния шампионат по фолклор в Слънчев бряг се осъществи със спомоществователството на Кмета на Община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска, на която читалищния екип изказва сърдечна благодарност.