lazar
lazar / ou vasil levski lovech
Традиционния обичай Лазаруване представиха второкласнички от ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, пред своите родители, учители и момчетата от класа, съобщават от училището. В навечерието на светлия празник Великден те възстановиха традиции и обичаи на нашите предци, свързани с Лазаровден - един от най-почитаните пролетни празници в традиционния календар, който в миналото е бил важна част от моминството на всяка девойка.
Момичетата с везани ризи, красиви носии, пролетни венци на главите и украсени с цветя кошнички създадоха истински празник, посветен на плодородието, любовта и възраждащата се за нов живот природа.
Децата дълго се готвиха за възстановката на празника. С помощта на своите учители - Ирена Кръстева и Станка Дулева, момичетата разучиха песните, наричанията и празничните традиции за Лазарица.
В дългоочаквания ден гостите бяха посрещнати от стопанката на дома – Ивана Николаева, ученичка в 6 „в“ клас. Малките лазарки с вълнение изричаха пожелания за здраве и късмет на семействата, за плодородие и щастие през годината. А стопанката ги дари с яйца, които да боядисат за Великден, почерпи ги с вкусна пита, плодове, орехи, пуканки и дребни подаръчета.
А момчетата се забавляваха и допълниха празника със своите интересни сценки, шеги и закачки. Дори и малко да завиждаха на „момите“, и те получиха по яйце и от вкусната почерпка.
Децата пожелаха от сърце за себе си, за своите близки, родители и учители да са по-често усмихнати като пролетното слънце, цялата красота на пролетта да се пренесе в душите им и да ги дари с весело настроение.
Това е втора възстановка на народни обичаи, която правят второкласниците. През декември те показаха коледуване.