Всеки четвърти в Ловешко е с психичен проблем
Всеки четвърти в Ловешко е с психичен проблем / netinfo
Всеки четвърти има психичен проблем и това е страшно, смята д-р Цветолюба Генкова, директор на Регионалния център по здравеопазване в Ловеч. Според нея статистиката за заболеваемостта е доста изкривена, тъй като диспансеризацията е само ако пациентите желаят. У нас трябва да има реална представа от какво страда населението, за да се търси подход и да се вземат адекватни мерки, смята д-р Генкова.

До края на ноември в Ловеч ще заседава Регионалният съвет по психично здраве, на който ще бъде обсъдена информация какво прави в тази насока всяка от общините в областта, съобщи директорът на РЦЗ. Намерението е да се изготви Областен план за по-равномерно предоставяне на услуги на нуждаещите се. Сега двете психиатрични болници в Ловеч и Карлуково приемат освен нуждаещи се от лечение, и хора, които не са за там, и това е основен проблем, който трябва да се реши.

Данните за психичното здраве на хората от Северозападния район са обезпокояващи, показало проучване. Сред факторите, които допринасят за лошия психичен статус на населението, са неблагоприятната демографска характеристика - висока смъртност, ниска раждаемост, висока детска смъртност, висока безработица.

Населението в Ловешка област не е достатъчно информирано за някои основни проблеми на психичното здраве, е установила пък работна група от Министерството на здравеопазването. Затова е предвидена информационна кампания в медиите по темите за депресията, наркоманиите, агресията, правата на психичноболните. Ще се изготви брошура с информация къде хората с психологични проблеми могат да потърсят помощ.