Внимавайте с празничните фойерверки!
Внимавайте с празничните фойерверки! / dariknews.archive

Необмисленото и невнимателно използване на увеселителните пиротехнически изделия често предизвиква пожари и може да причини тежки наранявания - изгаряния, разкъсване на крайници, увреждане на очите и др. За да бъде празникът наистина весел и без нежелани инциденти, използвайте пиротехнически изделия, купени от лицензирани магазин.

Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и да е придружено с инструкция за употребата му на български език. Продажбата и употребата на пиротехнически изделия с видимо повредена, разкъсана опаковка или фитил са забранени. Забранена е и употребата им в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, в районите на здравни, учебни, религиозни сгради и заведения за социални услуги.

Необходим е контрол върху децата и дори при най-малко съмнение, че подготвят новогодишни „бомбички", това трябва да се предотврати.

В тази връзка от полицията съветват:

"Обяснете им, че е опасно и могат да пострадат те самите или да наранят свой приятел. Осигурете им фойерверки от т.нар. клас І, които се продават без възрастово ограничение и могат да се използват и в закрити помещения.

Ако притежавате огнестрелно оръжие, задължително го съхранявайте в заключена метална каса. Ключовете приберете на място, недостъпно за деца. Ако в празничната нощ, приятел от вашата компания носи огнестрелно оръжие, настоятелно го помолете да го прибере на определеното за съхранение място. Бъдете категорични! Така ще спестите неприятности за всички.

Не забравяйте, че всяко неправомерно използване на огнестрелно оръжие и взривни вещества може да доведе до тежки наранявания и травми за цял живот, а удоволствието от тяхната употреба не би могло да компенсира тези последици".