Влагаме 100 млн. лв. за проекти за електронно управление
Влагаме 100 млн. лв. за проекти за електронно управление / снимки: Люба Нинова
Влагаме 100 млн. лв. за проекти за електронно управление
45092
Влагаме 100 млн. лв. за проекти за електронно управление
  • Влагаме 100 млн. лв. за проекти за електронно управление

Инвестиционните проекти в областта на електронното управление в България са на обща стойност 100 милиона лева, основно европейско финансиране, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Днес той откри в Плевен семинар на тема "Програма в областта на цифровите технологии за Европа".  

"Усилията, които сме положили като администрация, са основно в две направления", уточни министър Московски. На първо място изграждане в цялата страна на информационни електронни съобщителни мрежи, за да могат дори най-малките населени места да имат достъп до интернет. "На второ място, се опитваме да направим така, че всички видове електронни услуги да стигнат до крайния потребител и те да бъдат насочени към него, а не в полза на държавната администрация", каза още той. "Това, което липсва в момента и което правим, е системите, разработени в отделните институции да започнат да комуникират помежду си - това ще бъде факт през 2012 година", каза Ивайло Московски. По думите му, се слага край на проектите на парче и преразхода на средства и започва с много бързи темпове интегриране на целия този процес.

Влагаме 100 млн. лв. за проекти за електронно управление
netinfo

"Нашата основна цел е да сложим край на тежката бюрокрация и това, когато един човек иска да получи един документ от държавната администрация, да ходи на няколко различни места, да чака на няколко различни опашки. Всичко това искаме да го съберем в една обща система и то да бъде в услуга на гражданите", допълни транспортният министър /чуйте го в звуковия файл/.

Министър Московски поздрави администрацията на област Плевен за един от първите успешно реализирани проекти в областта на електронното управление. В рамките на проекта вече са напълно разработени 18 общински услуги. 

Жителите на 12 областни и 74 общински администрации от Северна България ще могат да се възползват от издаване на удостоверения за адрес, за родствени връзки и семейно положение и други.