Вл.Николов: Скандално-за пръв път опозицията не е представена в управата на ЦИК
Вл.Николов: Скандално-за пръв път опозицията не е представена в управата на ЦИК / archive.dariknews

Народният представител Владислав Николов информира медиите, чрез пресцентъра на ГЕРБ в Плевен, че за първи път в новата история на България опозицията няма представител в ръководството на ЦИК, което според него е скандално.

„В парламента се стигна до скандал, след гласуването. За председател на ЦИК депутатите избраха предложението на БСП Ивилина Алексиева, като преди това отхвърлиха предложението на ГЕРБ за шефското място на Маргарита Златарева. За зам.-председател на ЦИК пък бе гласувано предложението на „Атака" Мария Мусорлиева и отново отхвърлена кандидатурата на Златарева. Втори зам.-председател на комисията не е избран. За главен секретар бе избрана предложената от ДПС Севинч Солакова. Въпреки поисканото от ГЕРБ прегласуване, това не се случи. Изборът на ръководство на ЦИК стана причина групата на ГЕРБ да напусне вчера Пленарната зала ", сподели Владислав Николов.

Той обясни, че в състава на ЦИК има двама плевенчани - Румен Цачев и Цветозар Томов. Румен Цачев е магистър по право от Университета за национално и световно стопанство и е специализирал „Държавна администрация". По професия е адвокат към Адвокатска колегия - Плевен, работил е и като началник на отдел „Правен" на Народното събрание. Бил е и председател на ОИК и РИК - Плевен.

Цветозар Томов е номиниран от 8 неправителствени организации. Той е завършил „Журналистика" в СУ„Св. Климент Охридски", има докторантура по „Социология" от Института по социология. Работил е като научен сътрудник в Института по социология, доцент по социология в ПУ „Паисий Хилендарски", управител на агенция за маркетингови изследвания, директор на социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията и заместник-директор на НЦИОМ.