Вкараха военни паметници в регистър
Вкараха военни паметници в регистър / Дарик Плевен

85 паметника са вписани в регистъра на военните паметници на Плевенска област, съобщават от пресцентъра на Областна администрация. Регистърът е обсъден и приет по време на заседание на комисия "Военни паметници", на което е присъствал и Иво Антонов, главен експерт в дирекция "Управление на човешките ресурси" в Министерството на отбраната.

Областната комисия "Военни паметници" води областен регистър и картотека на военните паметници. Тя има за цел да оптимизира взаимодействието и взаимообвързаността на териториалните звена на централната администрация, органите на местно самоуправление, обществените организации, сдружения и граждани. В резултат на това трябва да се постигне по-ефективна държавна политика по отношение на военните паметници на територията на област Плевен.

На срещата са били обсъдени и определени критериите при изготвяне на предложения от общините до Областната комисия за обявяване на военни паметници за културни ценности. Коментирани са възможностите за актуване на военните паметници от общините като публична общинска собственост, след окончателното утвърждаване на областния регистър на военните паметници. Изяснено е, че спешният ремонт на военните паметници на територията на общините може да се финансира и по Закона за военните паметници.