Виртуален MALL създават по програма за трансгранично сътрудничество
Виртуален MALL създават по програма за трансгранично сътрудничество / archiv.DarikNews

Председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в България Елеонора Негулова представи пред журналисти в Плевен първия румънско-български електронен портал в интернет за осъществяване на онлайн бизнес и търговия.

Това е първият трансграничен електронен МОЛ между България и Румъния, който ще се администрира в Олт, уточни Негулова. 
"Мисията на НСМСБ е да работи за подобряване на бизнес средата в България и в този смисъл ние осъществяваме диалог с местната и централната власт като всъщност представляваме нашите членове в този диалог", каза Елеонора Негулова. Тя припомни, че на проведена наскоро пресконференция са били представени мерките, предложени за насърчаване на сектора на малките и средни предприятия, тъй като той е обявен за приоритетен.

Освен широкият набор от услуги, които предлага на членовете си, Националното сдружение работи и за своите партньори сред които са общините и браншовите организации. "Ние държим много на публично-частното партньорство, което в случая е едно трансгранично партньорство", обясни Негулова. Тя уточни, че по този проект партньори са Областната администрация на град Олт - Румъния, която е водещ партньор по проекта, а НСМСБ е организацията, която представя частния бизнес в България.

Елеонора Негулова отбеляза доверието, което областна администрация - Олт е оказала на сдружението с поканата за участие в проекта.
Всъщност проектът в момента се намира в най-активната си фаза и неговата цел е от една страна да се създаде една реална и материална инфраструктура в градовете Корабия и Олт и от друга да се създаде виртуална интернет платформа с много ресурси, чрез които да се подпомогне трансграничния бизнес и особено на този, който е насочен към производство на местни продукти и е свързан с реализиране на стратегии за устойчиво развитие.

"Това е ключовото послание на проекта и ние искаме да подкрепим тези, които са уловили тенденциите за бъдещото развитие в хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, особено в производството на биопродукти. Посланието е и към тези, които са приели екологични стратегии за развитието на своите фирми, дори и да не са в сектора на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост".

Тук Негулова посочи като пример фирми, които се занимават с екотуризъм, туристически агенции, туроператори. "Идеята е, чрез тази реална и виртуална инфраструктура да се създадат инструменти за подкрепа на тези субекти в района", каза председателят на НСМСБ.

Негулова обясни, че този интернет портал всъщност ще представлява един електронен МОЛ с много електронни магазини, "където всеки един от нас ще може да наеме виртуално място, през което да продава".

Идеята тук е да започне да се създава една бизнес общност, която да комуникира помежду си и да търси освен възможност за реализация на продукцията си от другата страна на границата, излизане и на трети пазар - в рамките на Европейския съюз или на близки дестинации като Русия или Близкия Изток.

Европейският проект е финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния -България 2007-2013 г. с 1,350 милиона евро.