Випускниците на Художественото училище в Троян защитиха дипломни работи
Випускниците на Художественото училище в Троян защитиха дипломни работи / netinfo

В галерията на Средното художествено училище по приложни изкуства "Проф. Венко Колев" в Троян се проведоха защитите на дипломните работи на завършващите възпитаници на училището от випуск 2009. Пред изпитната комисия, преподавателите и учениците от училището, 14 випускници от специалност „Керамика" и 10 от специалност „Рекламна графика" представиха своите дипломни работи и успешно защитиха изградения през петте години на обучение в художественото училище висок професионализъм, умения и творческа реализация.

Сред дипломантите бяха и носителите на тазгодишните награди за "талантливост и оригинално мислене", учредени и връчвани за 14 пореден път от Джон Бризби, юридически съветник в английския кралски двор и потомък на стар троянски род. Отличените са Йоана Пенева, Милена Миленова и Марина Ангелова, ученички от 12 клас, специалност „Керамика" в СХУПИ. През изминалата седмица още трима възпитаници на училището спечелиха национални награди - годишни стипендии на Министерството на културата за закрила на деца с изявени дарби - Мариян Карапенчев и Петър Петров от 10 клас и Ивайло Тачев от 11 клас.

В навечерието на своя 100-годишен юбилей, училището става "Национална художествена гимназия за приложни изкуства", което е още едно признание за високият професионализъм и качество в обучението на младите художници.