Вицепрезидентът Попова: Задачата на политиците е да единят народа
Вицепрезидентът Попова: Задачата на политиците е да единят народа / dariknews.archive

Вицепрезидентът: Задачата на политиците е да единят народа   „Днес нашата задача и на многоуважаваните ни политици е да единят народа, защото само в единението можем да творим и да продължаваме да бъдем гордо семейство в това на европейските народи и гордо семейство на картата световните цивилизации", заяви на празника на Ловеч вицепрезидентът Маргарита Попова.

Люляковият град отбелязва деня си на 11 май за 21-а поредна година, но кметът Минчо Казанджиев припомни, че от 1933 до 1944 г. също се е празнувал тогава. „11 май за нас е не само празник, той е памет, благодарност, признание към предците ни и към нашите деца, към нашите бъднини. Ловеч е част от нашия живот, която никога не изчезва и не се забравя", каза градоначалникът.

Пред новостроящия се храм в центъра „Св. св. Кирил и Методий" Ловчанският митрополит Гавриил и Сиктивкарският епископ Питирим отслужиха молебен за здраве и благополучие. Със званието почетен гражданин на Ловеч бяха удостоени проф. д-р Параскев Стоянов (посмъртно) и Андреас Баузевайн, главен кмет на побратимения немски град Ерфурт. „Проф. Параскев Стоянов е един велик български хирург и общественик, чието име се помни и няма как да се забрави, защото делото му е посветено на човека, на неговото здраве и неговия живот", посочи вицепрезидентът.

Със званието заслужил гражданин на Ловеч бяха удостоени Тобиас Бауер, ръководител на Службата по пожарна безопасност, спасяване и защита на населението при бедствия в Ерфурт, и Фреди Уулс, директор на холандската фондация „Де Пасарел". Почетни медали за дарителството си получиха Дитер Баухаус, директор на Спестовна каса Средна Тюрингия - Ерфурт, Винфрийд Веерщедт, председател на Съюза по спортни площадки и места за отдих на поколенията в Ерфурт, и Александър Сърбов, представител на българската общност в Лотошино, Русия.

В Деня на Ловеч в града от Германия пристигнаха в дарение пожарен автомобил и шест леки коли