levski
levski / obshtina.lovech
За поредна година на 19 февруари посещенията в експозиционните обекти на Регионален исторически музей – Ловеч, свързани с делото на Апостола – музей „Васил Левски” и Къкринското ханче, ще бъдат с вход свободен.
Честванията за Апостола в Ловеч започнаха още вчера с поклонение на паметника над града и тържествена заря-проверка. В него се включиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, новоназначеният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев и др. Тук бе и Ловчанският митрополит Гавриил.

Днес в местността Пази мост членове на регионални клубове при Национално дружество „Традиция“ ще представят жива картина, пресъздаваща срещата на Васил Левски и Никола Цвятков с дежурния патрул от двама заптиета в късния следобед на 26 декември 1872 г.
В 10.30 ч. в двора на Къкринското ханче ще бъде представена възстановка на залавянето на Васил Левски, отново организирана от представители на регионални клубове при дружество „Традиция“.

След възстановката в 11 ч. започва гражданско поклонение, посветено на навършването на 145 години от гибелта на Апостола на свободата. В поклонението ще вземат участие с кратка програма и учениците от ОУ „Васил Левски“ - Ловеч.
Програмата по случай 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще продължи в салона на Ловчанско читалище „Наука - 1870 г.“, където в 14.30 ч. Регионален исторически музей – Ловеч, ще представи прожекция на документалния филм „Къкринската голгота“ и специализирана беседа „Пътят към Къкринската голгота“ (автор – главен уредник Теодор Тончев). Входът е свободен.

Честванията на 19 февруари ще завършат с прожекцията на филма „Лъвский: Европеец в Българско“, организирана от Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, в салона на читалището от 17.30 ч. Входът също е свободен.