Веселин Плачков гостува на млади историци - изследователи в Белене
Веселин Плачков гостува на млади историци - изследователи в Белене / netinfo

Актьорът, който се превъплати в образа на Васил Левски в най- коментирания български филм за 2015 година, участва в презентация на живота и делото на Апостола на Свободата в петък вечерта. Веселин Плачков посети Белене, за да се включи в семинара на ученици от СОУ „ Димчо Дебелянов" от клуб „ Млад историк - изследовател". Поканата за участие беше получена от ръководителя на групата млади историци Пенка Цолова.

Презентацията уважиха и преките роднини на Васил Левски по майчина линия - Стоян и Петър Караиванови, които представиха книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола". В продължилата два часа дискусия се включи и кметът на Белене Момчил Спасов, а също учители и родители.

Пред учениците Веселин Плачков разказа за работата си по изграждане на образа на Дякон Левски в пълнометражния филм на режисьора Максим Генчев, чиято премиера е в понеделник, 16 февруари в Зала 1 на НДК. Той сподели, че се е стремял да почувства духа на онова бунтовно време и да осъзнае колко трудно е било на българските революционери. Най - важни за мен са моралът, мъжеството и българщината, каза Плачков и уточни, че в творческия процес се е старал да остане максимално близък до онова, което винаги е смятал за най- важно в образа на своя герой - мъжеството.

Премиерата на „Дякон Левски" в Белене е на 20 февруари, когато беленчани ще може да го видят в две прожекции - от 14:00 и от 18,30 ч. По покана на училищното ръководство Веселин Плачков ще бъде гост и на празника на СОУ „ Димчо Дебелянов" в Белене на 27 март.