velislava
velislava / dariknews.archive
„Валери Симеонов с всички свои действия се явява морален проблем. Той е грозно явление, грозно лице на това, какво може да се случи, когато се престъпят изначални фундаменти на демокрацията. Тази оставка на „дамоклевия меч“ над главата на правителството на Борисов не решава нито един проблем. Не решава нито проблема с включването на националистите в управлението, нито решава проблемите, с които обрастна цялата изпълнителна власт. Напрежението между институциите, неработещите институции, непрекъснатите конфликти и късането на връзката между власт и народ. Моята оценка е, че тази оставка е неискрена и всъщност не може да се каже, че има някакъв резултат и чувствителност към процесите, които се случват в обществото и единственото, което трябва да бъде неизменно припомняно е, че отговорността продтължава да е на ГЕРБ“. Това каза пред журналисти в Плевен народният представител от ДПС Велислава Кръстева по повод подадената оставка от вицепремиера Валери Симеонов.
„Големият проблем в България е разминаването на дневния ред на тези, които искат да запазят властта си на всяка цена, дневният ред на тази, които нямайки достатъчно електорат искат да намерят патерица, чрез която да се инсталират в близост до властта, и дневният ред на хората. Това, което правя активно от няколко седмици като народен представител от ДПС в опозиция е да настоявам за чуване и дори за натиск към всички нива на управление – местна и централна власт, към дневния ред на хората“, каза Велислава Кръстева като подчерта, че 90 % от проблемите, с които се сблъскват хората са проблеми, свързани с местната власт.
Депутатът припомни, че от ДПС винаги са били последователни по отношение на позицията си, свързана с включването изобщо на националистите в управлението на България.
„Ние предупреждавахме още преди да бъде направена тази коалиция като още тогава коментирахме създаването  на формула, която да позволява подкрепа за програма, в която можеше да се търси по-голямо съгласие по определени приоритети, тъй като сходствата между програмата на ДПС и програмата на ГЕРБ беше 90 %. Въпрекми всичко предупрежденията ни не бяха чути и нациионалистите бяха допуснати във властта.
За нас е много важно да припомним това, защото един от големите ни проблеми е късата памет, тъй като Валери Симеонов сам по себе си се явява един морален проблем,   еднакво несъвместим с демокрацията, с морала въобще, с етични норми на поведение. Той е еднакво вреден и когато бие баба на границата, и когато нарича ромските майки „жени с инстинкти на улични кучки“, и  когато обижда по безподобен начин майките на деца с увреждания“, каза Велислава Кръстева.