Ведомости на “Плама” от 1965 г. отиват в хранилище на НОИ
Ведомости на “Плама” от 1965 г. отиват в хранилище на НОИ / снимка: Дарик Плевен

До началото на месец септември са обработени всички разплащателни ведомости за заплати, трудови договори, заповеди за преназначаване, заповеди за освобождаване от работа, трудови книжки, документи за осигурителен стаж и осигурителен доход на "Нова Плама" за 43-годишен период - от 1965 до 2008 г. Това съобщи пресаташето на Окръжен съд Плевен съдия Силвия Кръстева. Данните са от представен отчет от синдиците на рафинерията във връзка с приключилото дело по несъстоятелност на фирмата.

Систематизирани са 1416 дела по 250 листа. Това е процедура, която се изпълнява по Кодекса за социално осигуряване, затова ведомостите трябва да се пренесат в архива на НОИ. Тъй като седалището на "Нова Плама" е в село Ярлово, документите би трябвало да отидат в централния архив на НОИ в София. Повечето от бившите работници обаче са от Плевен, синдиците са съобразили това и са направили искане до НОИ разплащателните ведомости да отидат в хранилището в Тетевен, тъй като тук е по-близо за хората, допълни съдия Кръстева.

Освен това по чл.5 от Кодекса за социално осигуряване трябва да се назначи ревизор, който да провери подготвените за предаване дела. В същото време са започнали и ревизии от НАП, инициирани служебно от приходната агенция. Проверява се спазването на осигурителното и данъчното законодателство - корпоративен данък, ДДС, по чл.42-49 от ЗДДФЛ, вноски за ДОО, здравно осигуряване.

Работата е трудоемка, защото документите са много и са за дълъг период, коментира съдия Кръстева.