Вече са в ход предпроектните проучвания за АМ Хемус
Вече са в ход предпроектните проучвания за АМ Хемус / archive.dariknews

На среща с журналисти, областният управител на Плевен Илиян Йончев съобщи, че в момента се извършва процедура по предпроектното проучване на Автомагистрала "Хемус", която по негова информация ще минава между Плевен и Ловеч.

По отношение на инфраструктурата в областта, Илиян Йончев отчете изминалата 2013-та година като добра и посочи приключените проекти на АПИ с европейско финансиране, след реализацията на които вече може да се пътува спокойно към Северозападния район.

Областният отбеляза откриването на изграждането на площадката за депото за отпадъци в Никопол, както и откриването на работите по Водния цикъл в Червен бряг.
"Ще продължа да водя политиката на протегната ръка с кметовете и ще им помагам, когато и както е необходимо".

През януари предстои приключването с публично обсъждане на проекта за "Пространствената схема" по програмата за Трансгранично сътрудничество. Стартира и нов проект, спечелен по Оперативна програма "Административен капацитет" за обучение на адмнистрацията. Предстои да се уточни механизмът, по който област Плевен ще бъде включена като интегрирана индустриална инвестиция, което е най-важно за областта и за целия Северозападен район изобщо.

Обновяването на пътя от Брестовец до границата с Ловешка област е включено в следващия програмен период и предстои да бъде направено, както и кръговото движение в град Кнежа, за което шефът на АПИ лично се е ангажирал, обясни областният.

За изграждането на Източния обходен път край Плевен в посока Ловеч Илиян Йончев каза, че е изпратено писмо до "Инвестиционно проектиране" с предложение проектирането и изграждането му да се извършат в един етап, но от там са отговорили, че във връзка с необходимите отчуждителни процедури е необходимо първо да се извърши само проектирането, при което ще стане ясна стойността, а след това да се пристъпи към изграждането на пътя.

"Ние ще продължим да се борим, защото това е жизнено важно за Плевен и областта, особено в случай, че бъде рестартиран проекта за изграждането на АЕЦ"Белене".
Относно сроковете за проектирането и строежа на обходния път, който би струвал около 50 млн лева, областният не се нае да прогнозира.