Валентин Митев спечели и купа Търновската царица
Валентин Митев спечели и купа Търновската царица / sksh.21

След като в началото на януари състезателят на СКШ "Плевен 21" стана носител на Купа на България "Ивис" в София, 9-годишният шахматист спечели и втората Национална купа "Търновската царица". Тя се проведе на 1 и 2 май в град Велико Търново.

Валентин Митев, който е възпитаник на НУ"Христо Ботев" в Плевен изигра победно първите си 6 кръга на ускорената контрола, а ремито в последния кръг му гарантира първото място в групата до 10 години. По регламент за шампионите бяха обявени парична награда от 100 лева, купа и медал. Всички призьори бяха наградени лично от изпълнителния директор на печатната медията "Янтра днес" Тихомир Стефанов, синът на който е най-добрият състезател на търновския клуб.

Турнирът събра рекорден брой участници - 255 от всички клубове в страната. Организатори бяха ШК "Етър" Велико Търново, със съдействието на Община Велико Търново , Българска федерация по шахмат и вестник "Янтра днес". Това беше 17-тото по ред издание на детския турнир, който събра изявени състезатели и съвсем начинаещи в играта на възраст от 5 до 14 години.

Домакините в лицето на мм Светла и мс Николай Йорданови се бяха постарали да организират истински празник за малките шахматисти и успяха. Раздаден беше награден фонд от 1600 лева, 8 купи, 24 медала, грамоти за всички и награди за най-малките участници.
Купа "Янтра днес" спечели Стефан Янев, който се представи най-добре от всички състезатели на местния клуб.
В проявата СКШ "Плевен 21" участва със 7 свои състезатели. Те спечелиха едно първо и три пети места.
При най-малките момчета до 8 години Пламен Василев се класира на 5 място, с 5,5 точки, колкото и бронзовия медалист, но с по-лоши показатели.

Неговият съотборник Иван Червенков дебютира на такъв род турнир и финишира едва с 3,5 точки.
В групата до 12 години Стилиян Нановски събра 5 точки и те му отредиха 5 място при момчетата. Тук Никола Ненков се класира осми с 4,5 точки.
Голяма надежда възлагахме на Давид Цветанов в турнира до 14 години, но и там спечелените 5 точки не стигнаха за медал.

Единственото момиче от СКШ "Плевен 21" Кристина Апулчева събра само 2 точки и остана назад в класирането при 10 годишните момичета.
Носителка на короната Търновска царица стана Виктория Радева от Пловдив
Организаторите връчиха футболни топки на отборите с най- много състезатели. Това бяха ШК "Пловдив" със 17 участника, ШК "Бургас" с 16, ШК "Виктори" Благоевград с 15 и ШК "Шах 21" София с 14.