В РЗИ-Плевен вече имат мобилен КАБКИС
В РЗИ-Плевен вече имат мобилен КАБКИС / archiv.DarikNews

Преди месец, със заповед на министъра на здравеопазването, на Регионалната здравна инспекция в Плевен е предоставен мобилен медицински кабинет, съобщиха от инспекцията.

Той ще даде възможност на здравната инспекция, както и на неправителствени организации, да излизат "на терен", т.е. ще могат да се правят изследвания за ХИВ и СПИН извън кабинета в Плевен. Такава неправителствена организация е Сдружение "Знание" - Ловеч, което работи по Компонент К6-"Превенция на ХИВ/СПИН сред проституиращи жени и мъже" на територията на Плевенска, Ловешка, Великотърновска и Габровска област. Основен обект на изследванията за ХИВ и СПИН на сдружение "Знание" са работещите по магистралите проститутки.

Организация "Знание" започва от 20 август работа с мобилния кабинет, който представлява голям бус, оборудван като АГ кабинет и може също да се използва като кабинет по кожни заболявания. Мобилният кабинет е осигурен по програма "Превенция и контрол на ХИВ - СПИН" и ще бъде използван като "Кабинет за анонимно, безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН" - КАБКИС, а неправителствените организации ще го ползват съобразно дейностите, за които са оторизирани.

От РЗИ - Плевен информираха, че предстоят посещения на два от плувните басейни на територията на областта - на Гривица и на ЛВТ в Плевен. Освен това регулярно, от инспекцията правят проверки в затворите в Плевен и в Белене - по един път месечно.

Работата с мобилния кабинет ще продължи до края на програма "Превенция и контрол на ХИВ - СПИН", до края на 2014 година.