В повечето от общините в областта ще има балотаж
В повечето от общините в областта ще има балотаж / Sofia Photo Agency

35 гласа е разликата в броя гласували за двама от кандидатите за кмет на Долна Митрополия. На балотаж следващата неделя ще се явят Александър Печеняков, издигнат от БСП и Поля Цоновска, издигната от местна коалиция "Земеделци и демократи за Долна Митрополия".

Това показват окончателните данни от 100% обработени протоколи в Общинската избирателна комисия в Долна Митрополия. На трето място във вота за кметското място се е класирал Мирослав Траянов, кандидат от ГЕРБ. Избирателната активност според окончателните данни е 60%.

Балотаж ще се провежда в още няколко населени места в общината - Тръстеник, Рибен, Подем, Ореховица, Крушовене, Горна Митрополия, Биволаре, Байкал.

На първи тур са избрани кметовете на Победа - Валентин Димитров, в Комарево - Радион Тончев, в Брегаре - Сашо Стоянов, в Ставерци - Сергей Кожухарски, Славовица - Давид Петров, Божурица - Павлина Йорданова. Най-категорична победа са отбелязали кандидатите в Победа, Ставерци и Комарево, където хората са избрали досегашните си кметове.

Има избран Общински съвет на Долна Митрополия, уточниха за Дарик от ОИК. Местата са разпределени по следния начин: 7 човека от БСП, местна коалиция "Земеделци и демократи за Долна Митрополия" - 6 човека, ГЕРБ - 4, ДПС - 2 и Движение за социален хуманизъм - 2.

Балотаж ще се провежда и в Червен бряг, казаха за Дарик от ОИК. На база на 100% обработени изборни книжа на втори тур на 30 октомври за кметското място ще се борят независимия инж. Данаил Вълов, който е досегашен управник и издигнатия от ГЕРБ Павлин Фильовски. За инж. Вълов са гласували 19,97% от хората, а за Павлин Фильовски - 33,37%.

Малко повече от 5,5% е разликата между първите двама претенденти за кметския стол в Никопол, където също ще има балотаж. Кандидатът на ГЕРБ и досегашен градоначалник д-р Валерий Желязков е събрал 38,58%, а Емил Бебенов, издигнат от БСП - 33,0%.

51% от гласовете на избирателите е събрал и досегашният кмет на Белене, кандидат на БСП - Петър Дулев. Според данните на ОИК Белене, навсякъде в населените места в общината има избран на първи тур кмет, балотаж ще се провежда само в село Петокладенци. За Петър Дулев това ще е пети кметски мандат - той е бил градоначалник два мандата от 1991 до 1999 год. и от 2003 год. до момента.

На второ място след него се нарежда издигнатият от коалиция "Земеделци и демократи за Белене" Емил Михайлов. 

Според данните на Централната избирателна комисия в община Левски на балотаж отиват Георги Караджов от Коалиция "За Левски", с 31.99% и Любка Александрова, БСП с 24.22%. На трето място в битката за кметското място е  Дочко Дочев - ПП "ГЕРБ" - 18.94%.

В Община Кнежа за кандидата на Коалиция "Земеделци и демократи за Община Кнежа" и досегашен градоначалник Симеон Шарабански са гласували 50,25% от хората. Издигнатата от ГЕРБ Катя Герговска има 16.85%. На трето място в Кнежа остана Емил Пеновски, кандидат на БСП, с 13.35%.

Все още не са готови окончателните данни за общините Искър, Гулянци и Долни Дъбник. Според временните в Искър се очертава балотаж, в Гулянци печели на първи тур кандидатът на БСП Лъчезар Яков с повече от 57%.

Според сведенията от 91% обработени протоколи в Долни Дъбник малко не достига на Борислав Станимиров, Коалиция "Земеделци и демократи за Община Долни Дъбник" и подкрепен от БСП, за да спечели 51%. Веднага след него с 40.30% е кандидатът на ГЕРБ Димитър Маринов.