В Пордим отбелязаха годишнината от рождението на Иван Радоев
В Пордим отбелязаха годишнината от рождението на Иван Радоев / obshtina.pordim

В Пордим днес отбелязаха 89 години от рождението на бележития поет и драматург Иван Радоев. Той е роден на 30 март 1927 г. в град Пордим. Носител е на извънредна награда за цялостно творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж. Завършва гимназия в Плевен, следва право и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Редактор е във в. „Стършел", в. „Родни криле", сп. „Български воин". Драматург в Народната опера в София, главен редактор на Българската телевизия, драматург на театрите „Сълза и смях" и „София". Радоев е един от създателите на т.нар. лирична драма през втората половина на 50-те години. В малките пиеси „Джудо", „Петрол", „Ромео и Жулиета", „Моцарт" от 1986 г. за първи път в българската драматургия са представени младежките несъгласия и бягства, станали причина за спирането на спектаклите.

Много от по-възрастните пордимчани още помнят представянето в читалището на пиесата "Кълбовидна мълния" през 1987 година с участието на Тодор Колев и Илка Зафирова. За провинциалното градче това е събитие, известните и всепризнати творци да дойдат в читалищния салон в Пордим. По късно днес беше представена пиесата "Чудо" от Иван Радоев.

Иван Радоев умира на 10 юли 1994 г., а няколко години по-късно Пордим отдава своята признателност към човека и твореца, като през 1997 година Народното читалище в града е преименувано от „Родина" на "Иван Радоев".

На тържествата, които организира читалище „Иван Радоев 1907" присъстваха заместник кметът Борислав Александров и секретарят на община Пордим Вацка Хорозова, които изразиха своята признателност към творчеството на Иван Радоев с поднасяне на венец на паметната плоча, поставена на сградата на родната къща на твореца.

В Пордим отбелязаха годишнината от рождението на Иван Радоев
netinfo

На събитието присъстваха членове на читалищното настоятелство, които споделиха своите спомени за Иван Радоев, а учениците от СОУ „Свети Свети Кирил и Методий" град Пордим поздравиха всички гости с богата музикална програма.