В Плевенска община все още няма нито едно приемно семейство
В Плевенска община все още няма нито едно приемно семейство / Darik news

В Община Плевен няма нито едно приемно семейство и причината за този факт е слабата информираност на хората. Това беше оповестено по време на старта на Информационна кампания за набиране на кандидати за приемни родители на деца, които не могат да бъдат отглеждани от биологичните си родители. Кампанията е част от партньорски проект между Община Плевен и Фондация "Международна Социална Служба-България"-Велико Търново. Неговото наименувание е "Създаване на Център за настаняване от семеен тип за деца на възраст между 7 - 18 г., лишени от родителска грижа".

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд. Той е насочен към извеждане на деца от дом "Детелина" и реинтеграцията им в семейна среда, което включва и развитие на "Приемната грижа", съобщи ръководителят на проекта Стефан Захариев. Целта на информационната кампания е да осветли желаещите да станат приемни родители, какви са техните бъдещи права и задължения като такива. Според това колко деца и в каква възраст ще отглежда едно семейство или една приемна майка, има и съответното фиксирано финансово подпомагане, като родителите получават заплата и отделно средства за отглеждане на децата.

Информационната кампания ще продължи до месец ноември и в нея са предвидени срещи с различни социални групи като безработни учители и млади пенсионери. Още в първия ден от кампанията една жена вече е проявила интерес към услугата и е взела образец на заявлението за "приемен родител". Всички желаещи могат да се обръщат за повече информация в Отдел "Закрила на детето" на тел. 882 730 и 882 732, както и на място на пл. "Иван Миндиликов" 8. Подробности за инициативата чуйте в прикачения файл.....