/ iStock/Getty Images
В Плевен продължават записванията за безплатна диагностика срещу разпространението на рака на гърдата. Кампанията е организирана до края на месеца от високотехнологичната болница "Сърце и Мозък" в областния град.

Специалистите апелират жените да се възползват от безплатния скрининг, тъй като открито навреме злокачественото заболяване може да бъде излекувано.

Безплатни прегледи по случай Световния ден за борба с рака

От болница "Сърце и Мозък" в Плевен посочват, че Клиниката по обща и онкологична хирургия и другите структури с онкологична насоченост са внедрили най-съвременните методи за диагностика и лечение на жените със заболявания на млечните жлези, като осигуряват комплексен, мултидисциплинарен подход на високо ниво.

Особено важно е след навършване на 40 години жените да извършват ежегодни профилактични прегледи - мамографии и преглед от хирург, изтъкват експертите.

Към края на 2020 г 7.8 млн. жени живеят с диагнозата "рак на гърдата" през последните пет години, което го прави най-разпространеният тип рак. В България всяка година се диагностицират oколо 3500 жени с това злокачествено заболяване.

Предварителното записване се извършва в Клиниката по онкологична и обща хирургия на болница "Сърце и Мозък" в Плевен чрез сайта в интернет.
БТА