Плевен
Плевен / iStock/Getty Images
В Плевен трикратно ще бъдат увеличени зелените пространства след ремонта на ларгото, съобщиха от общината.

Изпълнението на проекта за основен ремонт на пл. "Свободата" и пешеходна улица "В. Левски" е към своя край в частта на строително-ремонтните дейности. По препоръка на експерти озеленители от фирмата, която осигурява дървесната и храстова растителност, засаждане на видовете трябва да се направи в през октомври.

С идеята участъкът от пешеходната част да е по-добро и уютно място за отдих ще има много нова зеленина. Тя е ситуирана около паметника на Девета пехотна плевенска дивизия, алеята между Каскадата и Спортно-информационния център и в района на Къща музей "Цар Освободител Александър Втори". Ще бъде засадена дървесна и храстова растителност, част от която оформена кубично. Общата площ озеленяване /проекция на короните/ е 2 427 кв. м.

От началото на ремонта са отрязани само три дървета поради крайно лошото им състояние. Към съществуващите 29 дървета ще бъдат засадени нови 65. В тях се включват 5 колоновиден шестил, 22 броя яворолистен чинар с кубична корона, 4 броя яворолистен чинар. Специално от Нидерландия ще пристигнат и 34 броя полски ясен - бутиково дърво с характерна сменяща се окраска на короната. В изпълнение на проекта ще бъдат засадени 15 броя топиари от котонеастър дамери, ще бъдат оформени и 58 кв. м цветни пространства, на които ще бъдат съчетани различни видове сезонни цветя.

Засаждането на дърветата ще става по нова технология, в местата за засаждане предварително са монтирани бетонови цилиндрични пръстени, които предотвратяват деформирането на настилката от кореновата система на растенията. Всяко от тях има и специална система, с която чрез дренаж ще се осъществява поливането на зелените насаждения.

 
БТА