В Плевен РЗС събра за два часа 120 подписа за нова Конституция
В Плевен РЗС събра за два часа 120 подписа за нова Конституция / Sofia Photo Agency
В Плевен РЗС събра за два часа 120 подписа за нова Конституция
32286
В Плевен РЗС събра за два часа 120 подписа за нова Конституция
  • В Плевен РЗС събра за два часа 120 подписа за нова Конституция

120 подписа са събрани в Плевен за първите два часа от началото на подписката, инициирана от партия «Ред, законност и спраделивост», за свикване на Велико Народно събрание и избор на нова Конституция на България. Това каза за Дарик Дарин Матов, народен представител от РЗС.

Според него настоящата Конституция е изиграла своята роля и трябва да бъде изпратена в историята. "Приемането на нова Конституция ще е събитие, което ще доведе до нова България. Тя обаче трябва да бъде списана от Велико Народно събрание със съдействието на българските граждани, а не някъде в тъмна стаичка както тази от 1991 г., посочи депутатът.

От партията на Яне Янев искат цялостна промяна на Конституцията, а не на парче. "Промяна трябва да има в изпълнителната, съдебната, президентската и местната власт", подчерта Дарин Матов.

РЗС предлага няколко опорни точки, които да залегнат в новата Конституция. Сред основните промени в документа според тях трябва да бъде референдумната демокрация. Те настояват народните представители от 240 да станат 100, да се премахнат имунитетите на депутати и магистрати. Друга опорна точка, която да залегне в бъдещата Конституция, е възможността за отзоваване на всички изборни длъжности по инициатива на избирателите от съответния избирателен район.

От РЗС искат депутатите, кметовете и общинските съветници да бъдат избирани най-много за два последователни мандата. Според тях страната ни се нуждае и от нов вид съдебна система, в която гражданите да могат пряко да избират административните ръководители в прокуратурата и съда.

Подписката стратира в 11.00 часа днес в 265-те общини в страната и ще приключи на 6 декември. В Плевен, освен пред Central Mall, ще има още два пункта, където гражданите могат да подкрепят исканата от РЗС промяна - до фонтаните и пред пазара "Тибор".

По думите на Дарин Матов подписи ще се събират и в останалите населени места от община Плевен и другите общини в областтта, като представители на партията ще обикалят по домовете на хората. Подробности чуйте в прикачения файл...