/ iStock/Getty Images
В Плевен ремонтираната автогара ще заработи на 1 април. Проектът за основен ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност, достъпна среда и нова навесна конструкция на автогарата приключи и за обекта има издадено разрешение за ползване от Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Плевен, с което се въвежда в експлоатация, съобщиха от общината. 

Проектът за ремонт на Автогара "Плевен" започна през май миналата година и е на стойност 2 683 173.86 лв. (с ДДС). Собственият принос на община Плевен е 115 912,87 лв., останалата част от средствата са от поемането на дългосрочен дълг под формата на кредит от "Регионален фонд за градско развитие" АД и Банка ДСК АД - съфинансираща институция, след решение на Общинския съвет. 

По време на ремонтните дейности съществуващата лепена каменна облицовка на сградата бе премахната и е заменена с минерална цветна мазилка. Цялостно е променено разпределението на пътническия салон. Основният достъп до сградата се осъществява с въртяща се врата с обособени от двете й страни евакуационни изходи.  

Подменени са дограмите, реновирана е системата за отопление. Сградата е климатизирана, има нова осветителна инсталация. Изцяло са преустроени водопроводната и канализационна инсталация. Положена е нова настилката в основния салон, където са обособени 80 седящи места. Обособени са багажно отделение и пет гишета за продажба на билети.

Сградата е снабдена с автоматична пожароизвестителна система, както и с аварийно-оповестителна и озвучителна система, която ще обхваща и външната територия.
 
БТА