pol6a izlojba
pol6a izlojba / dariknews.archive
На 12-ти септември в Плевен беше открита документалната изложба „Юзеф Пилсудски - държавник на Полша и Европа“, която е посветена на 100-годишнината от обявяването на независимостта на Полша.

POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

За събитието в Плевен пристигна първият съветник при посолството на Полша у нас Анджей Мойковски, който откри изложбата. Мойковски допълни съдържанието на експозицията с още факти от историята, свързани с маршал Юзеф Пилсудски, който всъщност е роден близо до град Вилнюс в Литва. 

POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

Анджей Мойковски обобщи, че маршал Юзеф Пилсудски е сред личностите, благодарение на които, Полша не е станала част от руската или германската империи.

POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

„България и Полша имат историческа съдба, която без да е идентична е близка. Полша е имала късмета или нещастието да граничи с империи, а когато това е така, ти си малкият съсед и съдбата ти никога не е лека през годините“, каза кметът на Плевен Георг Спартански при посрещането на гостите от посолството на Полша у нас.
Той рипомни някои моменти, свързани с историята на Полша от периода преди Втората световна война, а и столетия назад.
„Това е една непрекъсната борба на полския народ или за отстояване на независимост, или за възстановяване на независимост и за юридическо появяване на картата на Европа“.

POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

Георг Спартански посочи, че България през вековете е имала подобна съдба, граничейки си отначало с Византийската, а по-късно с Османската империя. Той подчерта, че и двете държави са имали сходни проблеми в историческия процес на утвърждаването си на картата на Европа като независими и свободни държави.
Спартански отбеляза, че България и Полша винаги са имали традиционно дружески  отношения, което продължава и днес, когато двете страни са членки на един военен съюз и на една Европейска общност.

POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

Георг Спартански припомни откриването преди малко повече от година в Плевен на изложбата „Папа на свободата“ от Центъра за изучаване на мисълта на папа Йоан Павел Втори, която беше представена от Полския институт в София, Посолството на Република Полша у нас и Католическа църква „Богородица от Фатима“ - Плевен, съвместно с Художествена галерия „Илия Бешков“.
„Папа Йоан Павел Втори беше пример за всички народи за това, как може без силата на оръжието, но със силата на вярата, словото и убеждението да отстояваш идеите си и от думите да ковеш меч, който е по-силен от всяко оръжие“.
Кметът припомни и приноса на Община Плевен в утвърждаването на отношенията между България със сключването на договор за приятелство и побратимяване с полския град Плоцк, на базата на който двата града си разменят визити по различни поводи. В тази връзка през октомври предстои посещение на малка професионално ориентирана група от Плевен в Плоцк като посещението й е свързано с обмяна на опит в областта на социалните политики.

POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

Георг Спартански отбеляза огромната роля на хората, създали изложбата по повод 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша, благодарение на които Плевен се запознава с един момент от историята на Полша, чрез биографията на първия маршал на Полша и два пъти премиер – държавникът Юзеф Пилсудски.

По време  на откриването, представител на посолството на Полша в България прочете писмо от полския посланик Н.Пр. Кшищоф Краевски до директора на ХГ "Илия Бешков" Мирослав Минчев, в което се казва, че 2018-та година е специална за България и Полша поради ключовите исторически събития като 140 г. от Освобождението на България, отбелязано на 3-ти март и 100 години от обявяването на независимостта на Полша, честването на което предстои в средата на ноември тази година.  

POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

"За мен е чест, че събитията, с които отбелязваме 100 г. от обявяването на независимостта на Полша - откриването на документалната изложба  „Юзеф Пилсудски - държавник на Полша и Европа“ и тържественият концерт на Плевенска филхармония и Общински хор "Гена Димитрова", се провеждат именно в град Плевен, записал се със златни букви в Златната история на България и превърнал се във втори дом за мнозина от моите сънародници, живеещи във вашата страна. Затова нека заедно се поклоним пред тези, които са пролели си за нашата свобода и да погледнем с оптимизъм към общото ни бъдеще", пише още в писмото на посланика на Полша у нас. 

Писмо по случай откриването на изложбата от шефа на ОД на МВР-Плевен старши комисар Красимир Начев, който не можа да присъства на събитието поради служебни задължения, прочете директорът на ХГ"Илия Бешков" Мирослав Минчев.
Сред гостите на събитието бяха зам.-кметът на Община Плевен по европейските въпроси Стефан Милев, кметът на град Белене, свещеницци от католическия храм в Плевен "Дева Мария от Фатима", шефът на РД ПБЗН-Плевен комисар Станислав Атанасов и началникът на Плевенския гарнизон полк. Николай Бешев.
POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

Програмата на събитието продължи с концерт на Плевенска филхармония и Общински хор Гена Димитрова в католическата църква в Плевен.
POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

POL6A IZLOJBA
dariknews.archive

Изложбата ще остане в ХГ"Илия Бешков" до 1 октомври.