В памет на Гена Димитрова...
В памет на Гена Димитрова... / снимка: Регионален исторически музей Плевен
В памет на Гена Димитрова .....
29983
В памет на Гена Димитрова .....
  • В памет на Гена Димитрова .....

Експозицията, посветена на Гена Димитрова, която се намира в Регионален исторически музей Плевен, ще бъде отворена за безплатно посещение на 11 юни. Поводът е навършването на 5 години от смъртта на оперната прима, каза за Дарик Наташа Хинкова - ръководител на отдел "Нова история" в музея.

Основната зала на експозицията е оформена като сцена. Големи фотоси проследяват забележителната кариера на Гена Димитрова в света на операта. Представени са оригинални концертни костюми и възстановка на сценичен костюм за ролята на Турандот в Метрополитън опера. Пред залата в снимки е показан житейският път на певицата от детските й години в родното село Беглеж до върховете на оперното изкуство и съвместните й изяви с най-прочутите имена на световната оперна сцена.

Във витрини са подредени лични вещи и отличия, а в малката зала е оформен музикален кабинет, където могат да се гледат оперни постановки с участието на Гена Димитрова в Миланската скала и Арена ди Верона и да се слушат нейни изпълнения.

 За да си припомнят плевенчани за Гена и нейното дело, пред ДКЦ 2 в специални витрини са подредени снимки от най-големите роли на оперното светило, разказа още Наташа Хинкова.