В ОИК-Плевен има 4 жалби за неправомерно лепене на плакати
В ОИК-Плевен има 4 жалби за неправомерно лепене на плакати / Sofia Photo Agency

Четири жалби за поставени предизборни агитационни материали на нерегламентирани за това места са получени в ОИК-Плевен. Това съобщи за Дарик Валери Начев, член на плевенската комисия. По думите му, две от жалбите са подадени от ГЕРБ и две - от ВМРО Българско национално движение. По три от тези жалби вече е извършена проверка и е установено, че има нарушения.

Когато се получат подобни жалби се извършва проверка, по възможност на място, от специално назначена подкомисия на ОИК, която констатира дали твърденията изложени в жалбата са истина и дали на място има такива поставени материали. След това ОИК приема решение, съгласно разпоредбите на чл. 134 от Изборния кодекс, с което изпраща жалбата на кмета на община Плевен по компетентност. От своя страна чрез общинската администрация той трябва да извърши премахване на неправилно поставените агитационни материали, като при неоходимост потърси съвействието на МВР. Други сигнали за нарушения в президборната кампания не са постъпвали в ОИК-Плевен, уточни още Начев.

Той припомни, че на 8 октомври изтича срокът, в който гражданите могат да подадат заявление за получаване на удостоверение за гласуване на друго място за президентските избори. 15 октомври е срокът, в който гражданите могат да искат отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци за двата вида избори.