В Община Плевен вече има четири приемни семейства
В Община Плевен вече има четири приемни семейства / Sofia Photo Agency
В Община Плевен вече има четири приемни семейства
34934
В Община Плевен вече има четири приемни семейства
  • В Община Плевен вече има четири приемни семейства

Първите четири приемни семейства в община Плевен вече са одобрени, те ще се грижат за деца от Дом "Детелина". Това съобщи днес Преслав Гайдарски, директор на дирекция "Здравеопазване, социални дейности и евроитеграция" в Община Плевен.

Решението за одобрение на семействата, които са от Плевен, Славяново и село Ясен, е взето на заседание на общинската комисия за детето, уточни Гайдарски. Само едно от кандидатствалите общо пет семейства не е получило одобрение. От три години информационна кампания това е резултатът и има все по-голям интерес, обясни още Преслав Гайдарски. Предпочитанията на приемните семейства са различини, едни искат момче, други момиче, от 3 до 5 години и по възможност кротки, поясни още той.

Според него, при нито едно от семействата мотивът за вземането на дете от дом не е финансов, а морален, показващ желание да окажат подкрепа на изоставените малчугани. Едно от одобрените плевенски семейства има три свои деца, майката е безработна, а бащата - строител. Другите приемни родители от Плевен са 70-годишни пенсионери, който имат голяма дъщеря с увреждания и мотивът да вземат дете от дом е лошото отношение към дъщеря им. В Ясен премен родител ще 60-годишна жена, чийто деца и внуци са в чужбина. В Славяново също възрастни хора ще се превърнат в родители на изоставено дете.

Децата, които ще бъдат дадени за отглеждане в приемните семейства, тепърва ще бъдат подбрани според изискванията на семействата, в които ще се отглеждат. След това има няколкоседмичен опознавателен процес и чак тогава, ако се прецени че има добра връзка между децата и приемните родители, ще се реши кога детето да остане за постоянно в новото си семейство.

Предстои информационна кампания за популяризиране на услугата "Приемна грижа" и в Славяново. Това е една от дейностите по проект "Семейство за всяко дете". Подробности чуйте от Преслав Гайдарски в прикачения файл...