В Община Ловеч стартира проект за предоставяне на социални и здравни услуги
В Община Ловеч стартира проект за предоставяне на социални и здравни услуги / netinfo

Стартира нов съвместен проект на Сдружение „Знание” и Община Ловеч, информират от пресцентъра на общината. На официална церемония в София министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова връчи на изпълнителния директор на сдружението Ралица Попова договора по проект „Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи” по програма ФАР.

Проектът на сдружение “Знание” се нарича “Реформа в грижата за децата” и е на обща стойност 147 499,60 евро. Освен Община Ловеч партньор е и Международната социална служба. Сключени са общо 60 договора за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 6 669 632.90 евро, което представлява 99,99 % договаряне на отпуснатите средствата, посочи министър Масларова

Общата стойност на проекта „Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи” е 6 670 000 евро, от които 1 670 000 евро са национално съфинансиране, като Министерството на труда и социалната политика изпълнява ролята на Изпълнителна агенция.

Общата цел на проекта е укрепване на системата за повишаване благосъстоянието на децата и деинституционализация на деца, лица с увреждания и възрастни хора, настанени в специализирани институции. Това ще става чрез предоставяне на услуги в общността и подобряване качеството на живот на хората с психични проблеми. Непосредствена цел на проекта е създаване и развитие на мрежа от социални и психично-здравни услуги, предоставяни в общността.

Дейностите по проекта включват три основни компонента - предоставяне в общността на медицински, социални и образователни услуги за деца и семейства в риск, предоставяне в общността на медицински, социални и образователни услуги за възрастни хора и предоставяне на психично-здравни услуги в общността.