В МЦ  „Окулус” вече оперират перде на окото с говорещ компютър
В МЦ  „Окулус” вече оперират перде на окото с говорещ компютър / oculus.pleven

Най-модерната в света очна апаратура пристигна в плевенския очен медицински център „Окулус". Апаратурата спокойно може да бъде наречена „мерцедесът" в операциите за отстраняване на катаракта (очно перде). Всички манипулации се извършват под строг компютърен контрол. Системата Центурион® запаметява индивидуалния почерк на хирурга, може да се командва и с глас, а софтуерът изчислява намесата според предварително зададените параметри на всеки конкретен пациент. В средите на очните хирурзи той е популярен като „очен робот".

Апаратът идва в „Окулус" само няколко месеца след европейската си премиера. Той е петият такъв в страната, и единственият в цялата област.

„Благодарение на прецизния компютърен контрол, хирургът може да се съсредоточи изцяло върху операцията. Манипулацията е много щадяща за пациента, много по-атравматична, отколкото при всички познати апарати досега", коментират опериращите хирурзи д-р Румен Минков и д-р Велизар Тодоров.

От шест години в „Окулус" се използва най-новия метод за отстраняване на катаракта (старческо перде), наречен факоемулсификация. Старческото перде представлява помътняване на естествената леща на окото. С помощта на ултразвук тя се раздробява и изсмуква, а на нейно място се поставя нова, изкуствена. Новата леща може да комбинира в себе си няколко функции - едновременно виждане както наблизо, така и надалеч, плюс коригиране на астигматизма. Операцията за отстраняване на перде трае минути, а пациентът може да се върне на работа още на следващия ден.