levski
levski / obshtina lukovit
На 15 юли, кметът на община Луковит Иван Грънчаров откри бюст-паметник на Васил Левски в центъра на града. Събитието е посветено на 180 години от рождението на Апостола на свободата.
"До този момент на територията на нашата община нямаше паметник, който да увековечава за поколенията исторически значимото дело на Левски", каза градоначалникът и добави, че във всяко населено място в страната трябва да има паметен обект, посветен на Дякона.

levski
obshtina lukovit

Паметникът е разработен в духа на класическите традиции и е дело на скулптора доц. Цветослав Христов. Бронзовият бюст е монтиран върху камък и е издигнат в центъра на града, до сградата на Общината. Средствата за изграждането му са лично дарени от самия кмет Иван Грънчаров, от общинския съветник и предприемач инж. Владимир Даскалов и от юриста Артур Асланян. Бронзът за бюста е дарен от Министерството на отбраната. 

levski
obshtina lukovit
 

В официалната церемония по откриването участва областният управител на Ловеч Георги Терзийски и потомката на Левски, праправнучка на неговата най-голяма сестра Яна Георгиева – Христина Богданова. Своята нова поетична творба за Апостола на свободата представи почетният гражданин на Луковит Светла Баракова. Великолепните хористи и музиканти от ансамбъл „Аноним“ гр. София предизвикаха заслужено възхищение с изпълнения на някои от любимите песни на Левски, достигнали до нас. Колоритна част от мероприятието беше и участието на местното сдружение „Юнашко дело“.

levski
obshtina lukovit

levski
obshtina lukovit

levski
obshtina lukovit