В Ловеч ремонтират църкви и манастири с пари от проекти
В Ловеч ремонтират църкви и манастири с пари от проекти / автор Люба Нинова

19 проекта по мярка "Обновяване и развитие на населени места" по програма "Развитие на селските райони 2007-2013 г." са подадени през миналата година от Ловчанска митрополия. Това съобщи ловчанският митрополит Гавриил. Целта на проектите е да бъдат отпуснати средства за ремонт и рехабилитация на църкви и манастири в Ловчанска епархия.

Очакванията на митрополията са проектите да бъдат одобрени и през пролетта на 2011 г. да започне работата по обектите. Митрополит Гавриил направи и обзор на свършеното през изминалата година. Като значителен напредък той отбеляза работата по строежа на новия катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч. Миналата година са поставени четирите кръста, завършена е обшивката с медна ламарина на трите купола. Предстои да се довърши обшивката на камбанарията и да се монтират камбаните.

Когато климатичните условия позволят целият покрив ще бъде покрит с медна ламарина, разказа дядо Гавриил. Той поясни, че в долната част на храма ще има зала за около 500 човека и там може да се развива просветителска дейност, могат да се изнасят лекции, ще има музеи. Според него катедралният храм в Ловеч ще бъде една от най-красивите църкви в България и ще привлича много хора. Вече има няколко фирми, които са изразили желание да позлатят куполите на светата обител подобно на тези на храм-паметника "Александър Невски" в столицата.