В Ловеч приемат наредба за зелената система
В Ловеч приемат наредба за зелената система / archiv.DarikNews

По предложение на кмета Минчо Казанджиев съветниците ще гласуват Наредба за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на територията на община Ловеч, информират от пресцентъра на градоначалника. Предложението е на основание Закона за устройство на територията. Общественото обсъждане на проекта за наредбата е във вторник, 24 юли, от 17:00 часа в залата на общинския съвет.

Озеленените площи в Ловешко включват общински територии, предназначени за широко и ограничено ползване - паркове, градини, лесопаркове, улично озеленяване, представляващи публична общинска собственост. Озеленените площи, обединени в зелена система, са средство за подобряване жизнената среда в общината и облика на населените места в нея, независимо от формите на собственост. С предлаганата наредба се уреждат обществените отношения, свързани с планирането, изграждането, устойчивото поддържане, опазване и развитие на зелената система в общината.

Органите на управление на зелената система са общинският съвет, кметовете и кметските наместници на населените места в общината. С наредбата се определят функциите на общинската администрация за изграждането, поддържането и опазването на зелената система. Поддържането на общинските зелени площи се осъществява от изпълнител чрез сключен договор по Закона за обществените поръчки, чрез споразумение за сътрудничество или чрез концесия. На всеки пет години общинските зелени площи за широко обществено ползване се подлагат на преглед и преценка за необходимостта от частична реконструкция на амортизирани биологични или благоустройствени фондове. Зелените площи, независимо от тяхната собственост, трябва да бъдат пазени от жителите на общината или от временно пребиваващите лица. Зелените площи за широко обществено ползване се опазват от община Ловеч.

С наредбата се забранява отсичане или изкореняване на дълготрайни дървета и храсти, независимо от собствеността им, без доказана необходимост и получено писмено разрешение от кмета/кметския наместник. Предвидени са административно-наказателни разпоредби за нарушителите на реда, които увреждат зелената система или създават предпоставки за това. За нарушения физическите лица се наказват с глоба от 200 до 500 лв., а юридическите с имуществена санкция от 500 до 10 хил. лв. За всички причинени щети на елементите на зелената система - растителност и цветя, тревни площи и съоръжения, виновните освен глоба дължат и обезщетение в размер, достатъчен за възстановяване на щетите.