/ БТА
Ще са необходими 1,5 млн. лева за реализирането на идеята
В Левски искат да изградят музей на българския актьор Георги Парцалев, който е родом от града. Има работно проектиране, на дневен ред е намиране на средства. Това съобщи кметът на община Левски Любка Александрова. 
 

проект музей
БТА


Стъпка по стъпка вървим към реализация на наша идея от години – да построим нова сграда, която да приюти колекцията от наследството на Георги Парцалев, добави тя.

Наследството е регистрирано през миналата година в Министерството на културата като "Колекция Парцалев". По този начин имаме основания да търсим  варианти по всички правила за запазване културното наследство да построим и сграда, където да бъде разположена колекцията, обясни Александрова. 
 

изграждане музей парцалев
БТА


Ще се опитаме да привлечем и държавни, и европейски средства, както и с кампания за набиране, защото Парцалев е най-обичаният български актьор, подчерта кметът на община Левски. Тя добави, че наближава и 100-годишнината на актьора, затова процесът по създаване на музея не бива да се проточи твърде много в годините. 

Работният проект представлява сграда, която ще бъде изградена съгласно изискванията за музеи. Предвижда се в нея да има и галерийна част, където да бъде разположена колекцията от творби, станали притежание през годините от местното читалище "Георги Парцалев 1901". 
 

георги парцалев проект
БТА


Проектът за бъдещия музей е изготвен от студио "Арт синхрон". Ще са необходими 1,5 млн. лева за реализирането на идеята. 

Докато музеят бъде изграден, почитателите на българското театрално и филмово изкуство могат да разгледат личните вещи на Георги Парцалев в специална зала в читалището, което носи неговото име.
 

георги парцалев проект
БТА


Тук са разположени мебели, награди, костюми от представления, снимки, които показват средата, в която е живял обичаният български актьор. 
Елена Кюркчиева/БТА