В четвъртък решават дали лекарите в Плевенско ще протестират
В четвъртък решават дали лекарите в Плевенско ще протестират / netinfo
В четвъртък решават дали джипитата в Плевенско ще протестират
26750
В четвъртък решават дали джипитата в Плевенско ще протестират
  • В четвъртък решават дали джипитата в Плевенско ще протестират

Личните лекари в Плевен засега няма да протестират, това каза управителят на ДКЦ 2 в града д-р Мариана Лазарова. За четвъртък е насрочено събрание на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз, на което ще се дискутират проблемите в здравеопазването и как ще се действа на местно ниво.

По думите на д-р Лазарова, недоволството на личните лекари е предизвикано от тримесечното забавяне на плащането за потребителските такси за пенсионери. Освен това, джипитата в ДКЦ 2 работят с недостатъчен брой талони. "Имаме резерв от такива документи, които пазим за спешни случаи, малки деца, онкоболни. За всички останали, които имат нужда от консултация със специалист, сме въвели списъци за записване за талони, които ще даваме на пациентите от 1 април", допълни д-р Лазарова.

Според нея, в момента коридорите в диагностично-консултативния център са празни не защото джипитата стачкуват, а защото поради повсеместната липса на талони се приемат само пациентите, които могат да заплатят за прегледите и извършените им изследвания.

Какво още каза д-р Лазарова чуйте в звуковия файл.

За Дарик д-р Петя Дакова, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевенско, уточни, че утре предстои да се проведе заседание на Управителния съвет на организацията. Целта е да се реши под каква форма точно ще се проведат протести в региона. "Провеждаме анкета и проучваме предложенията на колегите от петък, защото формата на протест вероятно ще е различна в Плевен и в малките населени места", каза още д-р Дакова. Тя уточни, че ако се вземе решение, джипитата от региона имат готовност да започнат протестни действия още в сряда.