Утвърдени писатели си дават среща в Плевен
Утвърдени писатели си дават среща в Плевен / снимки: Люба Нинова

Автори от Русия и Гърция са гости на тазгодишното осмо издание на Международната писателска среща "Побратимени светове", на която Плевен е домакин. Тя започна на 28 септември и ще продължи до 1 октомври - Международния ден на поезията, уточни председателят на Дружеството на писателите в града Лалка Павлова. "Нашият град е център на един форум на словото, който в продължение на осем години обединява творческите усилия на няколко държави. Тези срещи винаги се провеждат с активното съдействие на Община Плевен, която всъщност е институцията, която подпомага осъществяването на форума", каза Лалка Павлова. Гости тази година са Теоханис Пападопулус и Георгиа Папамихаил от Гърция, а тричленната руска група е в състав Леонид Дудин, Олга Новикова и Людмила Чебишева.

В програмата на Международната среща са включени редица прояви, които говорят не само за желанието на творците да се срещат и да осъществяват приятелски лични контакти, но и желанието им да научат повече за развитието на културата в съответните държави.

Утвърдени писатели си дават среща в Плевен
netinfo

Програмата на срещата предвижда пътуване до София днес в Руския културно-информационен център. Там творците ще бъдат посрещнати от руската общност и ще бъде първото представяне на алманах с руско-български автори. Алманахът ще бъде представен в Плевен на 1 октомври - деня на поезията, от 16.00 часа в ХГ "Дарение Светлин Русев".

В Международната среща участват хора, които са с вече завоювани позиции в националната литература на държавата, която представляват. "Това им дава право в техните доклади, които ще изнесат на 30 септември от 10.00 часа в зала "Гена Димитрова" да очертаят контурите на националния процес в собствената им държава", подчерта Лалка Павлова. По думите й, целта е като се анализират проблемите на творците и контакта с читателите във всяка една от представените държави, да се види има ли нещо общо и може ли творците да потърсят общи пътища, чрез които да се преодолеят недостатъците.