Установиха щетите след дъжда в плевенски села
Установиха щетите след дъжда в плевенски села / снимка: Dariknews.bg

Кладенец в Новачене, дълбок 24 метра, е унищожен напълно от проливния дъжд, който се изсипа над селото в сряда следобед, съобщават от полицията. Служители от Гражданска защита са извършили огледи и са установили, че в следствие на интензивния дъжд се е получило водонасищане на земните маси. Скатни води са напълнили и затлачили с тиня кладенеца, пропаднали са бетоновите пръстени, укрепващи стените му.

Унищожена е цялата конструкция, която включва механизъм за вадене на вода, тръби, ел. помпи и бетоново покритие. Специалистите са предложили да се изготви и реализира технически проект за възстановяване на съществуващия в миналото поясен отводнителен канал, който е разположен в посока юг - югозапад от регулацията на селото.

В сряда пострада и село Черквица, там имаше наводнени обработваеми и необработваеми земи. Причината за това е кражба на капаци на отводнителната тръба в селото. Служители от Гражданска защита са спрели навлизането на вода от река Дунав, изградена е временна дига с предписание за надграждане с 1 метър.

След като нивото на реките Дунав и Осъм се понижи и след отводняване на залетите площи, ще бъдат предприети действия по възстановяване на техническата изправност на тръбопровода. Изграждането на съоръжението ще се съгласува с „Напоителни системи" - ЕАД Плевен, допълват от полицията.

От там са категорични, че няма опасност за населението и е предотвратена опасността от наводнявания в Черквица.