Урна с пръст от гроба на хан Кубрат пристигна в Плевен
Урна с пръст от гроба на хан Кубрат пристигна в Плевен / dariknews.bg

Делегация от политическа партия „Нова зора" се завърна от посещение на гроба на хан Кубрат в Малая Перешчепина - Украйна.
Метална урна с пръст от гроба на хана беше връчена на кмета на Плевен, проф. д-р Димитър Стойков от Евгения Иванова, председател на местната структура на партията.

"Да имаш капсула с пръст от гроба на хан Кубрат е много важно за мен, защото има сакрални места за всеки българин - там, където се е зародила българската нация, откъдето са тръгнали българите", каза проф. Стойков и допълни, че тази пръст, заедно с патроните от щурма за освобождението на Плевен са едни от най-ценните реликви, които има и ще бъдат винаги с него. "Те ще ми дават сила и увереност да изпълня целта - да направим Плевен град, който може да се гордее не само със своето минало, но да има добро настояще и светло бъдеще", допълни проф. Стойков.

При връчването на урната, Евгения Иванова съобщи, че са водени разговори с директора на дирекция "Военноисторически музеи", доц. д-р Милко Аспарухов да се направи паметна плоча, в която да се вгради втора капсула пръст, като по този начин ще се извърши и своеобразно приобщаване на земята от гроба на хан Кубрат към Плевен.

При посещението си в Украйна, българската делегация е връчила на директора на гимназията  в село Малая Перешчепина Катерина Михайлова, гилза с пръст от бойното поле при Плевен, където са загинали много чужди воини за свободата на България. В гимназията "М.А. Клименка" в Малая Перешчепина се намира и музея на хан Кубрат.

На гроба на хан Кубрат е извършен и помен по български обичай - с ръчно направен хляб, на който е изобразен снопа на хан Кубрат, символ на единството и единоначалието.

В групата, посетила гроба на хан Кубрат, участие са взели 47 души, като от тях 30 са от Плевен, а останалите участници са от Стара Загора и Казанлък. Евгения Иванова обяви, че има идея, догодина да бъде посетен гроба на хан Аспарух.