Урна с пръст от гроба на хан Кубрат донесоха в Левски
Урна с пръст от гроба на хан Кубрат донесоха в Левски / archiv.DarikNews

На 28 август Евгения Иванова - председател на партийната организация на ПП"Нова зора" в Плевен връчи на кмета на Община Левски Любка Александрова капсула с пръст от гроба на хан Кубрат, съобщиха от пресцентъра на общината.

„Благодарим ви от сърце, че ни донесохте пръст от началото на България. Това е предпоставка за бъдещо ползотворно сътрудничество", каза кметът на общината, Любка Александрова.
Тази земя ще бъде приобщена към град Левски на 17 септември, когато със специален ритуал в централната градска алея ще бъде поставена плоча с надпис.

На 16 август, група от 47 членове и симпатизанти на партия „Нова зора" посетиха свято за българите място - последната обител на владетеля на Велика България в Малое Перешчепино, в Украйна.

Евгения Иванова разказа за топлото посрещане от хората и ръководството на Полтавска област, за ритуала, извършен по стара българска традиция на гроба на хан Кубрат. От своя страна, гостите от България са подарили на домакините си гилза с пръст от бойното поле край Плевен, където са се водили сраженията на Руската освободителна армия през август 1877г., а благодатен дъжд е ознаменувал родолюбивото събитие, за изненада на всички участници. 

Госпожа Иванова подари и на домакините в Левски, късче земя от кубратова България.

Урна с пръст от гроба на хан Кубрат донесоха в Левски
netinfo

Три урни с пръст от гроба на хан Кубрат са пренесени в средата на август от представителна група членове и симпатизанти на партия "Нова зора" - от Плевен, Стара Загора и Казанлък. Вече има идея да бъде посетен и гроба на хан Аспарух.

Поклонението е по повод 100-годишнината от откриването на гроба на хан Кубрат в днешна Полтавска област.

В срещата, по повод уникалното събитие в Левски, участва и главния редактор на в. „Нова зора" проф.Минчо Минчев, заместник председателят на партия „Нова зора" Тодор Прадев, лидера на местната структура на партията Иванка Димитрова и лидера на ВМРО в Левски Тодор Тодоров.