Унгарският културен институт Балаши представя Дюла Фрьомел
Унгарският културен институт Балаши представя Дюла Фрьомел / dariknews.bg

На 10-ти април в ХГ"Илия Бешков" ще бъде представена изложбата "За Родината и свободата" - рисунки и живопис на Дюла Фрьомел, носител на званието "Рицар на унгарската култура". Темата е вдъхновена от големите революции в Европа през 1848 г., когато и унгарският народ започва своята битка за национална свобода.

Дюла Фрьомел е роден през 1959 в Будапеща. Той е бивш военнослужещ в Унгарската армия, достигнал позицията "офицерски кандидат".

Началото на творческото му съзряване като художник поставят художникът Пал Мижер от Свободния университет по изобразително изкуство в Зебеген и графикът Рената Брьоме от Академията по дизайн в Хале - Германия.

Най-голяма благодарност изпитва към художника Адам Миш - негов ментор, научил го на изкуството на нонфигуративното изобразяване. От 1981 редовно представя творбите си на самостоятелни и групови изложби. Завършил е специалност „Управление на културата" в Университет „Янус Панониус" в град Печ. Член е на Националното сдружение на унгарските творци, правоприемник на Фонд „Изкуство".

Дюла Фрьомел е носител на наградите Паметен плакет „За военна култура" (2010), Награда за постижение на Военното министерство (2008), ІІ награда на „Армейска четка" (2006), Почетен знак за служба, бронз, „За принос към културния живот в армията" (2005), І награда на художествения конкурс на Motorola (2000), творческа стипендия за представители на етноси на Фондация MNEK (2000). Дюла Фрьомел е удостоен и със звание „Рицар на унгарската култура" (1999).

В експозицията са включени 12 графики от цикъл „Сабята", посветени на унгарските герои от знаменателната революция 1848 г. (някои от тях днес могат да бъдат видени на Площада на героите в Будапеща) и четири живописни творби, сред които е портретът на лицето на революцията срещу австрийската корона - Артур Гьоргеи.

Откриването на изложбата, представена от Унгарският културен институт "Балаши" в София ще бъде на 10 април от 17:00 часа в ХГ"Илия Бешков".