УМБАЛ - Плевен участва в международен проект по донорство
УМБАЛ - Плевен участва в международен проект по донорство / UMBAL

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова и Кристиан Ламот - национален референт по донорство от Агенцията по биомедицина във Франция, участваха в работна среща със специалисти на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" - Плевен. 

Посещението бе осъществено в рамките на проект „Акорд", ръководен от Европейската комисия, в който българската страна участва в частта „Съвместни проекти между две или повече държави-членки".

Целта на форума бе запознаване с практиката на специалистите, ангажирани с осигуряване на органи за трансплантация, във второто по големина лечебно заведение в страната. В рамките на проекта се събират предложенията за подобряване ефективността на работа на екипите по донорство по места и координацията им с Агенцията по трансплантация. Приведените в синхрон с европейското законодателство процедури и стандарти ще залегнат в ръководство, което ще бъде издадено и разпространено в края на проекта, информира д-р Симеонова.

Изпълнителният директор на УМБАЛ - Плевен д-р Наташа Манева припомни, че Университетската болница е едно от първите лечебни заведения в страната, реализирало донорска ситуация след приемане на Закона признаващ мозъчната смърт за биологична през 1986 г., от екип с ръководител проф. Марин Димитров и д-р Наташа Манева.

УМБАЛ  Плевен участва в международен проект по донорство
netinfo

Университетската болница в Плевен е един от водещите центрове по донорство през годините с 27-годишна история и традиции.

В срещата участваха координаторът по донорство в УМБАЛ - Плевен, д-р Георги Димитров, проф. Радко Радев - началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, анестезиолози, невролози, неврохирурзи, членове на Комисията за установяване на мозъчна смърт.

УМБАЛ  Плевен участва в международен проект по донорство
netinfo