Учители от СОУ И.Вазов участват в международна среща в Турция
Учители от СОУ И.Вазов участват в международна среща в Турция / ivan.vazov

Учители СОУ „Иван Вазов" отиват на визита в южната ни съседка Турция. Това е седмата работна среща на партньорските държави, участващи в международния проект „Повече дървета? Да, моля!", по програма „Коменски". Партньор от България е плевенското СОУ „Иван Вазов". В турския град Акчакоджа ще гостува екип от четирима учители - Цецка Василева, учител по английски език и координатор на проекта, Цветомира Стойчева, Емилия Недкова и Виолина Борисова, старши учители в начален етап. Те ще пребивават в съседната държава от 10 до 14 март 2014г. Турското черноморско градче ще посрещне група учители от осем държави, които ще се запознаят както с красивата природа, образователната система, така и с културното му наследство. Учителите ще се докоснат до най-значимите творения на ислямското изкуство в областта на архитектурата.

Учители от СОУ "ИВазов" участват в международна среща в Турция
netinfo

Педагозите от всички държави ще бъдат посрещнати с художественото изпълнение на училищния хор, фолклорната танцова група и театралния състав от турските деца към училище „Hamiyet Sevil İlköğretim Okulu". В училището ще се наблюдават уроци, за да се усетят прилики и разлики в образователната система. Делегацията ще обогати училищния двор с „повече дървета". Колегите-учители ще покажат и умения по рисуване на дървета с традиционната турска техника „ебру".

В рамките на мобилността учителите ще имат възможност да се запознаят със забележителностите в черноморското градче. Ще бъдат гости в националния парк Гюлчук. Ще се любуват на красивия залив на Черно море - Амасра. А в Истанбул ще посетят двореца Топкъпъ, църквата „Света София", Капалъчарши. В програмата е включено и пътешествие по Босфора.

Учителите от Плевен ще изненадат турските учители и ученици от град Акчакоджа със сувенири, мартеници, натурални екологични продукти от нашия роден край. Ще занесат и частица от нашето училище - спортно облекло за координатора на проекта от турска страна, учител по английски език и помощник- директор, Керем Али.

С участието на вазовските учители във всички визити до сега се усеща приятелско отношение на партниращите държави. Ще има вечер на националните култури, в която всяка държава ще представи скороговорки на роден и на английски език. Българският екип е подготвил такива. Всеки участник по естествен път ще усети значението на чуждия език, ще се впечатли от култура и бит.

На 27 април учители и ученици от 3-4 клас при СОУ „Иван Вазов" ще гостуват на румънските приятели по европейския проект „Повече дървета? Да, моля!".