Учители и директори от областта проведоха методическа среща в НУОтец Паисий
Учители и директори от областта проведоха методическа среща в НУОтец Паисий / otec.paisij

Методическа работна среща с началните учители от Плевенска област се проведе на 29 април в НУ "Отец Паисий". Темата на срещата беше "Формиране и методи за насърчаване на четенето с разбиране върху основите на функционалната грамотност чрез интегрирането на ИКТ в училище". В срещата участие взеха Елисавета Сергеева, старши експерт по Начално образование в РИО на МОН, Иван Вълков - директор на НУ „Отец Паисий" - Плевен, и още 24 учители и директори на училища от Плевенска област. Участниците във форума наблюдаваха открита учебна практика - урок по четене в ІІІ б клас с класен ръководител Радка Топалска, която демонстрира възможностите на образователната система Енвижън.

Учители и директори от областта проведоха методическа среща в НУ"Отец Паисий"
netinfo

Урокът е творческа учителска разработка, в която чрез работа в малки и големи групи с помощта на Том и Джери, учениците се запознаха с непознат текст от читанката и направиха характеристика на героите в разказа „На полето" от Константин Константинов. С Енвижън се учи лесно и забавно, а резултатите се виждат незабавно. Учениците демонстрираха това, като ръкопляскаха и се радваха на постиженията си от 100% верни отговори, а в обратния случай - в класната стая се разнасяше възглас на разочарование.
Психологическият ефект от учене, минало през емоцията на ученика, се видя в края на урока, когато обучаемите промениха изучавания разказ от разказ с тъжен край в разказ с хепиенд и проявиха творческите си способности.

Учители и директори от областта проведоха методическа среща в НУ"Отец Паисий"
netinfo

Работната среща продължи със споделянето на добри практики по темата. Валентина Младенова от СОУ „Петър Берон" в Червен бряг презентира използваните от нея и колегите й информационни компютърни технологии в помощ на ограмотяването и като средство за улесняване работата на учителите.

Оказа се, че българските учители разполагат с разнообразни програмни продукти и онлайн технологии, като електронната бяла дъска, електронната играчка BeeBoof, особено полезна във формирането на пространствената ориентация, образователната система Енвижън, много удачна за диагностика, Джъмбидото, намерило място в обучението по математика, приложението на Гугъл „Клас рум" с възможоности за дистанционно обучение, Word filler за работа с текстове, различни електронни таймери за време, които стимулират учениците за подобряване на резултатите.

Не липсват и руски версии, които могат да влязат в употреба. Например, програмата „Отличник и Знайка" в помощ на обучението по математика, където учениците сами могат да съставят задачи. Безспорно един от най-забавните за тях е продуктът „QR кодове" с възможности за кодирани послания и текст, който ги поставя в ролята на откриватели и изследователи.

В заключение, Елисавета Сергеева обобщи, че дигиталните умения са една от 9-те ключови компетентности от Европейската рамка, които развиват функционалната грамотност, изискваща съвременният човек да разчита информация по различни начини и с различни символи, което умело се съчетава с използването на компютърните технологии в образованието.