Училище търси помощ от общината
Училище търси помощ от общината / снимки: Люба Нинова

Предложение къщата в двора на НУ "Христо Ботев" Плевен да бъде предоставена за нуждите на учебното заведение ще изпрати до ръководството на Община Плевен училищното настоятелство. Това каза за Дарик Биляна Грънчарова, член на УС на настоятелството.

Идеята на настоятелството и ръководството на НУ „Хр. Ботев" е след основен ремонт, едноетажната къща на ул."Парашкев Цветков" 37а да се ползва като база за столово хранене на децата. В момента поради липса на такава база те обядват на друго място и всеки ден се налага да пресичат натоварено кръстовище. Макар и придружени от учители, риска за децата ни остана, а най-важното за нас като родители е здравето и безопасността на децата ни, заяви Грънчарова. Инициативата е подкрепена и с подписите на родители на децата.

Училище търси помощ от общината
netinfo

В момента едноетажната къща на ул."Парашкев Цветков" 37а е публична общинска собственост. Имотът е отчужден през 1960 год. като тогава изричното желание на бившите собственици е било да дарят имота за нуждите на училището. През годините обаче постройката е ползвана от различни общински звена, като последно там бе настанено Обединено счетоводство на детските градини. С решение на местния парламент от декември 2010 год. обаче, то бе закрито.

След като мине на обсъждане в комисиите на Общинския съвет, предложението се очаква да бъде внесено и за гласуване в местния парламент. Ако съветниците подкрепят инициативата ни, ще помогнат заедно да решим един от проблемите на НУ "Христо Ботев" в момента - този с храненето на децата на място, допълни и директорът Цветелин Горанов.

Макар да е на поста само от седмица, той вече има и приоритети в бъдещата си дейност. Сформирани са екипи, които имат за задача да изготвят проект, с който училището да кандидатства за финансиране пред МОСВ. Проектът е на стойност около 5 000 лв., той е за озеленяване, за реконструкция на оградата и портата на школото. Друг недостатък на училището е липсата на спортен салон. В тази връзка Цветелин Горанов заяви, че има предишен проект, който ще трябва да се прегледа отново. За построяването и обзавеждането на салона ще се разчита на дарители.

Още от следващата седмица обаче ще започне монтирането на спортни съоръжения за възпитаниците на началното училище в откритата част на двора, за да може децата да имат възможност и за спорт извън учебните занятия.