Ученици посетиха Ин витро центъра в Плевен
Ученици посетиха Ин витро центъра в Плевен / netinfo

Единадесетокласници от училище „Иван Вазов” с интерес към медицината, посетиха днес Ин витро центъра в Плевен. Срещата бе по покана на ръководството на центъра. Учениците, водени от своя ръководител г-жа Стефка Стойчева, преподавател по биология, изслушаха експозето на доц. д-р Емилияна Конова, управител на центъра.

Нина Айвазова, ембриолог, направи подробна презентация, като нагледно демонстрира ин витро процедурите. Момичетата и момчетата задаваха въпроси за предимствата и недостатъците на двата вида ин витро процедури, за възможностите за замразяване на айцеклетки, начините на обезболяване по време на пункция и ембриотрансфер.

След това им бе предоставена възможността да разгледат центъра. Възпитаниците на училище „Иван Вазов” пожелаха още веднъж да посетят центъра с намерението да наблюдават реалния процес на ин витро процедурата.

Поводът за инициативата на Ин витро центъра е 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Идеята е подобни срещи да станат традиция, за да могат зрелостниците, които са се ориентирали към медицината да са подготвени за възможностите, които им предоставя тя още преди да седнат на студентската скамейка.

Целта е те да предпочетат Плевен като място, в което могат да получат качествено образование и да се реализират като специалисти.